Hospoda, kde pivo stojí každou chvíli jinak

5. 03. 2014 20:56:00
V Berlíně mě nejvíce nadchla hospoda Die Berliner Republik, která se nachází na nábřeží Sprévy nedaleko hlavního nádraží. Každý večer se zde od 17 hodin koná „Bierbörse“ neboli pivní burza.

Nabízí tu 18 druhů točených piv, jejichž cena se neustále pohybuje. Mění se jako na opravdové akciové burze, a to podle poptávky. Můžete pít celý večer jeden druh piva, ale na konečném účtu se objeví několik různých cen podle toho, kolik pivo stálo v okamžiku objednávky. Na monitorech nepřetržitě běží aktuální kurs jednotlivých druhů piva, kde můžete sledovat, kolik které pivo právě stojí. Kursy se mohou pohybovat od 1.60 EUR za třetinku až dosahovat částek vysoko nad běžnými cenami piva. Piva, která se objednávají méně, mají výhodnější cenu, aby si získala přízeň hostů. S objednávkou obdržíte tištěný kupón, na němž je zaznamenána cena a přesný čas objednávky. Tato cena platí, i když se za dobu, než vám pivo přistane na stole, o něco zvedne nebo o něco klesne.

V systému dochází v nepravidelných intervalech a v závislosti na prodeji piva ke krachu na burze, což potěší všechny spekulanty. Ceny piva náhle a nečekaně spadnou téměř až na dno. Zde profituje ten, kdo pozorně sledoval kursy a rychle si u obsluhy objednal.

Zažila jsem v této hospodě dva večery a atmosféra byla vždy úžasná. Že se Němci umí do piva opřít, je všeobecně známo, i zde byl slyšet typický hospodský rachot a řev. Přiznám se, že je mi to sympatičtější než sterilní prostředí některých čajoven, kde se kroutíte na prťavých a nepohodlných židličkách, line se zde monotónní etnická hudba, smrdí „voňavé“ tyčinky a všichni jen špitají.

V Berliner Republik jsem neviděla vyložené opilce, kteří by blábolili či obtěžovali tak, že se bojíte kolem nich projít na WC. Němečtí hosté si s námi povídali a byli celkem přívětiví. Číšnice, obsluhovaly zde výhradně ženy, si s nikým nepovídaly, protože měly hrozný fofr.

Jednou jsme tam zašli přes den na jídlo (bylo výborné) a seděli na zahrádce u řeky. Uvnitř restaurace zrovna běžel v televizi fotbal a celá se otřásala. Po zápase se všichni vyhrnuli ven a slavili na ulici.

BURZA.JPG
Jenom mě mrzí, že jsme tuto super nálevnu objevili až třetí den pobytu v Berlíně. Jako každý nově příchozí do Berlína jsme totiž ihned zamířili k Braniborské bráně.

BRANA.JPG

TOR.JPG

Poblíž Brandenburger Tor je památník obětem, kteří se snažili dostat z východního do západního Německa, nejčastěji přeplavat Sprévu. Je to velmi smutné čtení, při kterém jsem měla slzy v očích. Lidé by měli tyto příběhy znát jako memento komunismu.

Poté samozřejmě k Říšskému sněmu, ovšem několikahodinové čekání na vstup do kupole jsme vzdali. Davy lidí se tu tísnily i večer.

REICHSTAG.JPG

Do Reichstagu jsem se dostala později, a to když jsme jeli se zájezdem do Norska a ráno v šest byla zastávka v Berlíně. Byli jsme první návštěvníci, v pohodlí a bez fronty. Už vím, proč se tam tak dlouho čeká. Každý musí absolvovat prohlídku tašek a projedou ho detektorem kovů. Mně našli v batůžku kapesní nožík – chystala jsem se v Norsku hodně houbařit – ale nechali mi ho. Jen mi sdělili, že o něm ví. Vyfasovali jsme sluchátka s německým a anglickým průvodcem v krabičce a vzhůru do kupole. Do sluchátek vám hlásí, co právě ze skleněné věže vidíte, krabička přesně monitoruje váš pohyb.

PRUVODCE.JPG

Kupole Reichstagu je odkrytá a je konstruována tak, že déšť a sníh padá vždy do nádoby pod ní.

KUPOLE.JPG

nadoba.JPG

Šílenou frontu na televizní věž jsme si vystáli. Abyste nemuseli googlit, tak je vysoká 368 m.

FERNSEH.JPG

Kdybychom ovšem věděli o existenci Berliner Republik, nevím, nevím, jestli bychom toto čekací martýrium, kdy vám obcházející prodavači občerstvení naznačuji, že tu budete trčet dlouho, absolvovali. Ale panoramata jsou odtud, Heduš, pěkná.

PANO.JPG

PANODVE.JPG

Úplně nejhořejší patro na Fernsehturm je panoramatická kavárna, která se otáčí. A zde další fronta. Tak tu už jsme nedali.

A když tak hezky vyprávím odzadu na začátek, tak do Berlína jsme dorazili lodí. Když jsme propluli Berlínem,

LODI.JPG

LODIDVE.JPG

zakotvili jsme nedaleko mostu Marschallbrücke.

Do Berlína jsme pluli přes Berlínská jezera, která ústí do Sprévy.

JEZERAJEDNA.JPG

SMETAKJEZER.JPG

V Německu jsme vyrazili z Zeuthenu, kde jsme si půjčili loď.

ZEUTHEN.JPG

A v České republice jsme vyjížděli autem ze Sedlčan.

SEDLCANY.jpg

Autor: Eva Hölzelová | středa 5.3.2014 20:56 | karma článku: 20.53 | přečteno: 1897x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 481 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2641

Jsem autorkou knih Hvězdná obloha, Arina, Třpytkaři, Mimetičtí hadi a Milánek na zabití. Kniha Hvězdná obloha, která spojuje řecké mýty a astronomii, vyšla v rozšířené a přepracované verzi v německém nakladatelství Astronomie-Verlag. Založila jsem a provozuji Literární net Sůvičku. Baví mě astronomie, cyklistika a procházky se psem.Moje knihy na iDNES.cz - Knihy.iDNES.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...